Risotto z bobem i groszkiem

Risotto z bobem i groszkiem

Zdjęcie - Risotto z bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kilku tygodni w mojej kuchni niepodzielnie króluje bób. Uwielbiam jego świeży kolor i smak!

Zdjęcie - Risotto z bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wystarczy go ugotować, obrać, lekko posolić i podać z masłem i koperkiem. Lub w wersji nieco wymyślniejszej, z jędrnym groszkiem, w formie klasycznego, włoskiego risotta.

Zdjęcie - Risotto z bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli chcielibyście jeszcze bardziej podkreślić kolor dania, proponuję dodać kilka zmiksowanym na gładką papkę listków szpinaku. Uzyskacie piękne, zielone risotto!

Zdjęcie - Risotto z bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 3 osób

Zdjęcie - Risotto z bobem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Bób ugotuj w dużej ilości wody, gdy będzie miękki (po ok. 10 minutach), odcedź go, przelej zimna wodą i obierz ze skórek.

Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekany por.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Zaczekaj, aż płyn odparuje.

Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu, stale mieszaj. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Dodaj obrany
groszek. Po kilku minutach dodaj bób, ma się tylko w ryżu zagrzać.

Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Wymieszaj, dopraw do smaku.

Kategorie przepisów