Risotto z bobem i groszkiem
Od kilku tygodni w mojej kuchni niepodzielnie króluje bób. Uwielbiam jego świeży kolor i smak!
Wystarczy go ugotować, obrać, lekko posolić i podać z masłem i koperkiem. Lub w wersji nieco wymyślniejszej, z jędrnym groszkiem, w formie klasycznego, włoskiego risotta.
Jeśli chcielibyście jeszcze bardziej podkreślić kolor dania, proponuję dodać kilka zmiksowanym na gładką papkę listków szpinaku. Uzyskacie piękne, zielone risotto!
Proporcje dla 3 osób
Składniki- ryż arborio - ok. 250 g
- por - 1 szt, biała część
- wino białe - 1/2 szklanki, wytrawne
- bulion - ok. 1 litra (warzywny lub mięsny) lub więcej
- bób - 300 g
- groszek - 1 szklanka, obrane ziarenka
- masło - 2 łyżki
- parmezan - 3 czubate łyżki, świeżo tarty
Bób ugotuj w dużej ilości wody, gdy będzie miękki (po ok. 10 minutach), odcedź go, przelej zimna wodą i obierz ze skórek.
Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekany por.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Zaczekaj, aż płyn odparuje.
Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu, stale mieszaj. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Dodaj obrany
groszek. Po kilku minutach dodaj bób, ma się tylko w ryżu zagrzać.
Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Wymieszaj, dopraw do smaku.