Risotto z bobem

Risotto z bobem


Zdjęcie - Risotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Risotto można łączyć z dowolnie wybranymi warzywami i zawsze będzie ono jedyne i niepowtarzalne. Doskonale smakuje z zielonym groszkiem i całkiem nieźle ze świeżym bobem. Ale o tym można się przekonać tylko wówczas, gdy je spróbujemy. Kto lubi bób nie muszę szczególnie zachęcać. Risotto z bobem przygotowuje się bardzo szybko. Jest tylko jedno ale..... Ziarenka bobu muszą być bardzo młode ,wówczas wystarczy je lekko podgotować i połączyć z ryżem. Często jednak po wstępnym obgotowaniu powinno się je obrać ze skórki i dopiero wówczas dodać do ryżu. Mój bób był tak świeży ,że jadłam go na surowo /tak , tak również na surowo jada się bób/
Zdjęcie - Risotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zasada przygotowania risotto z bobem właściwie niczym nie różni się od tradycyjnej metody jego gotowania. Wystarczy przygotować ryż, warzywa, dodatki , bulion i po kilkunastu minutach danie jest gotowe.........
Składniki: na 2 porcje

  • 1 szklanka świeżego bobu
  • 1 szklanka ryżu "Arborio" (albo innego do risotto)
  • 1 niewielka cebula
  • ok. 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki dowolnych świeżych ziół /majeranek,tymianek,koperek..../
  • 30-40 g masła
  • 2 łyżka startego sera pecorino /lub parmezan/
  • 2 łyżki białego serka kremowego/ pecorino/
  • pieprz świeżo zmielony

Wykonanie: Zdjęcie - Risotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Bób podgotować w lekko osolonej wodzie. Jeśli wymaga obrać ze skórki. -Przygotować bulion warzywny. -Na głębokiej patelni lub rondlu podgrzać masło i na małym ogniu podsmażyć drobno pokrojona cebulkę/nie przyrumieniać/ -Dodać ryż i mieszając podsmażyć chwilę, aż ryż stanie się szklisty. -Podlać winem i gotować do odparowania alkoholu. -Dodać 2 chochelki gorącego bulionu /powinien przykrywać ryż/ i gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. -Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, należy uzupełnić go ponownie i kontynuować gotowanie do pożądanej miękkości ryżu. -Kilka minut przed końcem gotowania dodać bób ,wymieszać i dokończyć gotowanie. -Na koniec dodać starty ser, serek kremowy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem , starannie wymieszać. -Dodać posiekane zioła i przełożyć na talerze. Zdjęcie - Risotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Risotto z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów