Ricciarelli

Ricciarelli

Zdjęcie - Ricciarelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ricciarelli to ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii , a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w środku i ........bardzo słodkie . Przygotowuje się je ze zmielonych migdałów , białka i cukru.
Zdjęcie - Ricciarelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 220 g migdałów /słodkie i gorzkie po połowie/
  • 2 białka
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałow
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • ok. 100 g cukru pudru do podsypania

Wykonanie: -Migdały drobniutko zmielić dodając połowę cukru. -Białka ubić na sztywna pianę.
- Dodać aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały.
-Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. -Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie cukrem pudrem.
-Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki.
-Uformować ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok.15 minut w temp.ok.160 - 170st.C.
Zdjęcie - Ricciarelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ricciarelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów