Ricciarelli
Ricciarelli to ciasteczka migdałowe pochodzące z Toskanii , a wypiekane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Kruche z zewnątrz ,lekko ciągnące w środku i ........bardzo słodkie . Przygotowuje się je ze zmielonych migdałów , białka i cukru.
Składniki:
- 200 g cukru pudru
- 220 g migdałów /słodkie i gorzkie po połowie/
- 2 białka
- starta skórka z połowy pomarańczy
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałow
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- ok. 100 g cukru pudru do podsypania
Wykonanie: -Migdały drobniutko zmielić dodając połowę cukru. -Białka ubić na sztywna pianę.
- Dodać aromat, skórkę pomarańczową, cukier puder i zmielone migdały.
-Składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką, umieścić w misce, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. -Schłodzone ciasto przełożyć na blat obsypany obficie cukrem pudrem.
-Uformować cienki wałek i pokroić go na 3 cm kawałki.
-Uformować ciasteczka nadając im kształt rombu, obtoczyć je w cukrze i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Piec ok.15 minut w temp.ok.160 - 170st.C.