Red velvet muffin z nutellą
Oj uwielbiam ich delikatnosc i puszysosc, a kiedy dodatkowo wypelnimy je odrobina nutelli-nic im sie nie rowna.
Mam slabosc do muffinek,bo mozna wyczarowac ich rozne smaki ,moga byc bajecznie kolorowe ,dokladnie wszystko co nam sie zamarzy ,mozemy stworzyc w tych malenkich foremkach do ciast.
Dzisiaj podaje przepis na muffinki -red velvet,z dodatkiem czerwonego barwnika,ale nie kolor jest tu najwazniejszy- a ich puszystosc -stad ten " velvet".
Zapraszam!
Red velvet muffin z nutella
Przepis na 22 szt.srednich ciasteczek
.2 szklanki maki pszennej
.3/4 szklanki cukru
.1 lyzki ciemnego kakao
.1 i 1/2 lyzeczki czerwonego barwnika w proszku
.4 jajka
.1/2 szklanki oleju roslinnego
.1/2 szklanki jogurtu lub mleka
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.1 lyzeczka sody oczyszczonej
.1 lyzeczka octu
Krem
.200 ml smietany kremowki
100 gr cukru pudru
.serem marscapone
.aromat rumowy
.kolorowa posypka
.papilotki do babeczek
Ponadto
.50 gr nutelli
Wykonanie
Zoltka oddzielam od bialek,bialka ubijam na sztywno i odstawiam,natomiast zoltka przekladam do misy miksera i ubijam z dodatkiem cukru na gladka mase.
Do zoltek dodaje jogurt lub mleko,olej i aromat- miksuje .
Make przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia barwnikiem do ciast i kakao,wylaczam mikser i powoli mieszajac lyzka lacze skladniki napowietrzajac w ten sposob mase.
Kiedy make polaczylismy z masa,czas na dodanie ubitych bialek i tak jak poprzednio mieszamy wszystko lyzka a na koniec dodajemy sode oczyszczona wymieszana z octem ( moze byc zwykly ,a moze byc owocowy jak u mnie -jablkowy ).
W zaglebieniach blaszki do muffinek umnieszczamy papilotki ,wypelniamy je niemal po brzeg gotowym ciastem i pieczemy w temp.180st.C przez ok.20 min- studzimy.
Krem
Smietane ubijamy na sztywno,powoli dodajemy cukier puder ,nastepnie serek marscapone i aromat.
Do rekawa z cienka i dluga koncowka przekladamy nutelle i wciskamy mala porcje do wnetrza ciastka.
Krem przekladamy do rekawa cukierniczego i dekorujemy muffin.
Smacznego!