Ramen zupa japońska

Ramen zupa japońska, która w ostatnim czasie zrobiła się bardzo popularna w naszym kraju. I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczna! Oryginalny przepis opiera się na rosole, rosół może być ugotowany z różnych rodzajów mięsa, może też to być rosół wegetariański. Moja wersja jest wersją, którą każdy będzie mógł przygotować sam w domu bez egzotycznych dodatków. Rosół do ramenu doprawiamy szczyptą imbiru i sosem sojowy, oczywiście rosół to tylko baza i będziemy jeszcze potrzebować makaronu, najlepiej japońskiego makaronu ramen, ale wiem, że nie jest on dostępny w każdym sklepie i można z powodzeniem zastąpić go innym makaronem. Może to być makaron ryżowy lub dowolny pszenny. Zupa ramen jest taką zupą, którą można zrobić dosłownie ze wszystkim, najważniejszy jest dobry rosół. Dodatki możecie dowolnie komponować, możecie dodać siekane mięso, grzyby, paprykę, kapustę czy tofu dzięki wielu różnorodnym dodatkom zupa jest bardzo sycąca i wystarczy, aby zaspokoić duży głód. Zapraszam do zabawy z ramenem stwórzcie swoją ulubioną wersję!

Ramen zupa japońska
Rodzaj Obiad Kuchnia Japanese Keyword jajko, krewetki, rosół

Przygotowanie 15 minutes

Porcje 2

Autor Anna

Składniki

  • 1/2 litra rosołu warzywnego lub wegetariańskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego lub tyle ile będzie potrzeba do doprawienia rosołu
  • 2 szczypty suszonego imbiru

Dodatkowo

  • 100 g makaronu ramen może być makaron ryżowy lub inny taki jaki macie pod ręką
  • 1 średnia cebula dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojona
  • 1 średnia marchewka może być z rosołu pokrojona w plasterki
  • 2 duże jajka ugotowane ma miękko lub bebedyktyńskie
  • 1 garść zielonej fasolki ugotowanej
  • 2 łyżki zielonej kolendry posiekanej

Instrukcja

  1. Krewetki ugotować w rosole, doprawić go do smaku sosem sojowym i imbirem.

  2. Makaron ugotować tak, jak jest to podane na opakowaniu, odcedzić. Do misek nałożyć porcję makaronu, krewetki, jajko, szczypiorek, kolendrę, marchew i fasolkę, nalać porcję rosołu wierzch posypać dymka i szczypiorkiem. Podajemy gorący.

  3. Smacznego!

 

Zdjęcie - Ramen zupa japońska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Makaron orzo ze szparagami, boczkiem i parmezanem

Makaron orzo ze szparagami, bo…

food² food²
Food Square

Falafel z ziołami

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka z porem i jajkami

Sałatka z porem i jajkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry wytrawne – kukurydziane

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!

Tagliatelle z białymi szparaga…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kaszotto z kurczakiem, marchew…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cukiniowa zupa krem z czosnku niedźwiedziego

Cukiniowa zupa krem z czosnku…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pieczona ciecierzyca chipotle

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust