Radomianka
Przepis na ciasto "radomianka" , dostałam od babci małego Jasia, pani Janiny :)))))
Strasznie się cieszę, że czytają moje bazgroły również babcie.
Zainteresowała mnie nazwa tego ciasta. Może babcia Jasia, bawiła się na hucznej imprezie w Radomiu? Może pływała kajakiem po Radomce ? Może poznała Radka? Może dom, dar, radar, miara, ramka...... ciekawe co babcia miała na myśli?
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 margaryna
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając mikserem. Gdy jest utarta masa, dodajemy na przemian trochę mleka i mąki, połączonej z proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wszystko wymieszać łyżką.
Piec w temperaturze 180 st. okolo35/40 minut.
składniki na krem:
1 kostka masła
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
Masło ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać serki homogenizowane, wszystko wymieszać łyżką.
Upieczone i schłodzone ciasto przekroić na pół i dodać krem. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Można dodatkowo podać konfiturę z wiśni.