Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami chyba lubią wszyscy. Pieczone bez tłuszczu są równie smaczne.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 300 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 4 jabłka (ok. 600 g)
- 2 jajka
- 10 g drożdży instant
- szczypta soli
- cukier wanilinowy – pół małego opakowania
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy do smażenia
Drożdże wymieszaj z cukrem i jedną łyżką mąki, zalej ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 40 stopni) do wyrośnięcia na 15 min.
W międzyczasie obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój je w kostkę lub za pomocą robota na paseczki.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier wanilinowy. Wymieszaj. Dodaj jajka, zaczyn, roztopione masło i wyrób ciasto na konsystencję taką jak na zdjęciu poniżej. Dodaj jabłka i wymieszaj. Odstaw całość na 30 min. do piekarnika (40 stopni).
Jak ciasto wyrośnie smaż racuchy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj polane miodem lub cukrem pudrem.
Możesz też upiec racuchy na płaskiej blaszce na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni po 10 minut z każdej strony. Gotowe!