Racuchy z jabłkami


„Dziś coś z kategorii, którą dzieci lubią najbardziej. Racuchy z jabłkami posypane suto cukrem pudrem. Nie dość, że łatwe i szybkie w przygotowaniu to jeszcze z gwarancją, że na pewno zostaną zjedzone i to bez marudzenia. Żeby cały proces jeszcze bardziej usprawnić do odmierzania składników wystarczy nam jedna łyżka.”

Racuchy z jabłkami
Składniki dla 2 osób:
2 jajka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 czubatych łyżek mąki
5 łyżek oleju
10 łyżek mleka (ok. 100ml)
duża szczypta proszku do pieczenia
1 duże jabłko
olej do smażenia
Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko i olej. Wymieszać na gładkie dość gęste ciasto.
Przekroić jabłko na cztery części. Obrać i wydrążyć gniazdo nasienne a następnie pokroić w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać.
Rozgrzać na patelni olej. Kłaść łyżką porcję ciasta z jabłkami i smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują od razu z patelni.
Przepis dodaję do akcji „Sezon na jabłka 2”
