Racuchy pomarańczowe
- SKŁADNIKI:
- * białka - 5 szt
- * cukier - 3 łyżki
- * mąka pszenna - 4 łyżki
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- * kandyzowana skórka pomarańczowa - 1 garśc
- * aromat pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
- * olej do smażenia
Na takie pomarańczowe omleciki miałam już ochotę od kilku tygodni .
Wczoraj (wkońcu! ) kupiłam kandyzowaną skórkę pomarańczową i już wiedziałam , że dziś im nie popuszczę!
Ja zajadałam się nimi na śniadanie , ale myślę , że są również fajną propozycją na szybki obiad w upalny dzień!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka oddzielamy od żółtek.
( Żółtka nie będą nam już potrzebne! )
Ubijamy na pianę.
Dodajemy 3 łyżki cukru i ponownie ubijamy.
Wsypujemy proszek do pieczenia , kilka kropel olejku pomarańczowego i 4 łyżki mąki.
Wrzucamy garść skórki pomarańczowej i wszystko razem delikatnie! mieszamy.
Smażymy na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju.
Podajemy z cukrem pudrem i skórką … lub polane np. syropem klonowym.
Przepis pochodzi z archiwalnego numeru „Życie na gorąco”