Racuchy pomarańczowe

Racuchy pomarańczowe
  • SKŁADNIKI:
  • * białka - 5 szt
  • * cukier - 3 łyżki
  • * mąka pszenna - 4 łyżki
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • * kandyzowana skórka pomarańczowa - 1 garśc
  • * aromat pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
  • * olej do smażenia

 

 Na takie pomarańczowe omleciki miałam już ochotę od kilku tygodni .

Wczoraj (wkońcu! ) kupiłam kandyzowaną skórkę pomarańczową i już wiedziałam , że dziś im nie popuszczę!

Ja zajadałam się nimi na śniadanie , ale myślę , że są również fajną propozycją na szybki obiad w upalny dzień!

Zdjęcie - Racuchy pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielamy od żółtek.
( Żółtka nie będą nam już potrzebne! )

Ubijamy na pianę.

Dodajemy 3 łyżki cukru i ponownie ubijamy.

Wsypujemy proszek do pieczenia , kilka kropel olejku pomarańczowego i 4 łyżki mąki.

Wrzucamy garść skórki pomarańczowej i wszystko razem delikatnie! mieszamy.

Smażymy na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju.

Podajemy z cukrem pudrem i skórką … lub polane np. syropem klonowym.

Zdjęcie - Racuchy pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Przepis pochodzi z archiwalnego numeru „Życie na gorąco”

 

Kategorie przepisów