Rabarbarowy deser jogurtowy
Lekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin.
Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty.
Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce!
Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis tutaj), drożdżowym placku rabarbarowym (przepis tutaj) rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy!
Zapraszam do przepisu!
Składniki na 6 słoiczków:
300 g rabarbaru
3/4 szklanki mrożonych malin
3 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - opcjonalnie
Składniki na krem:
300 g jogurtu greckiego
200 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
esencja waniliowa
2 płatki żelatyny
dodatkowo:
orzeszki pistacjowe
truskawki
Wykonanie:
- maliny umieścić w małym rondelku, podgrzać i rozgotować, następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek
- rabarbar obrać, pokroić w 3 cm kawałki, zasypać ksylitolem, dodać przecier malinowy. Zagotować. Gotować, aż rabarbar zmnięknie i odparuje nadmiar wody. W celu zagęszczenia można dodać 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej. Odstawić do przestudzenia
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez kilka minut. W kubeczku zagotować 2 łyżki wody, dodać namoczone listki żelatyny i zamieszać do rozpuszczenia
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z jogurtem greckim, ksylitolem pudrem i esencją waniliową. Na koniec wmieszać wlewając cienką strużką przestudzoną żelatynę
- na dno pucharków rozłożyć rabarbar, następnie porcje przygotowanego kremu jogurtowego. Postawić do schłodzenia w lodówce
- podawać ze świeżymi truskawkami i posypany posiekanymi orzeszkami pistacjowymi