Quinoa z patelni z warzywami
Quinoa - superfood - w roli głównej. Z dodatkiem sezonowych warzyw przygotujesz z jej udziałem lekki, pożywny posiłek, obfitujący w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Ta zdrowa i smaczna kasza jest bardzo uniwersalna. Świetna na śniadanie, a jako składnik sałatek idealna na danie obiadowe lub kolacyjne. To dobry zamiennik ryżu w potrawach. U mnie sałatka jest daniem z recyklingu. Na śniadanie ugotowałam podwójną porcję kaszy i wykorzystałam ugotowaną fasolkę z poprzedniego dnia. Zapraszam na smaczną sałatkę z quinoa.
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy quionoa
1 pęto chorizo
400 g ugotowanej fasolki szparagowej
1 cukinia
1 cebula
oliwa lub olej
natka pietruszki
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy quionoa
1 pęto chorizo
400 g ugotowanej fasolki szparagowej
1 cukinia
1 cebula
oliwa lub olej
natka pietruszki
sól, pieprz
pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
- ugotuj quinoa wg tego przepisu
- wrzuć na patelnię pokrojoną kiełbasę chorizo. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz dodaj cienko pokrojoną cebulę, następnie pokrojoną w półplasterki cukinię i podsmażaj całość przez kilka minut
- w międzyczasie pokrój ugotowaną i ostudzoną fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki i pomidorki koktajowe w ćwiartki, następnie rzaem z quinoa dołóż na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzej. Dosmacz solą i pieprzem. Podawaj posypaną zieleniną