Quiche prowansalski
Quiche prowansalski był moim pierwszym wytrawnym wypiekiem. Aż dziwne, że jeszcze nie ma go u mnie na blogu. Nadrabiam to niedopatrzenie;-) Pamiętam, jak raz poczęstowałam nim znajomą. Porównała go do wyrobu słynnej restauratorki u której go jadła i oznajmiła, że mój przebija tamten smakiem. Taka byłam dumna, choć może ten komplement nie był aż tak zasłużony…;-) Ostatnio szukałam różnic między tartą i quiche i z tego co doczytałam tarta może być zarówno słodka jak i wytrawna oraz może (ale nie musi) mieć nadzienie jajeczno-śmietanowe, a quiche musi mieć taki dodatek i jest wyłącznie wytrawny.
Składniki: Ciasto:
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Farsz :
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- oliwa,
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni. Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, cukinię i bakłażana pokrojone w plastry i paprykę pozbawioną nasion również w plastry. Dodać przyprawy i tymianek. Chwilę poddusić, aż zmiękną. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie podsmażone warzywa. Do śmietany dodać jajka, przyprawy i natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.