Quesadilla z jajkiem i awokado

Quesadilla z jajkiem i awokado

Zdjęcie - Quesadilla z jajkiem i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 10 minut

 

Jak pyszne to było  śniadanie  można sobie tylko wyobrazić albo...przyrządzić:) Uwielbiam te meksykańskie placki. Zrobiłam już wiele wariacji  na ich temat i każda z nich ciągle mnie zaskakuje. Dzisiaj połączenie awokado, jajka i boczku, które znam od dawna, zawinęłam w tortillę, i jak mogłam się spodziewać,  wyszło pysznie. Tortille dają niezwykle dużo możliwości, ja lubię je również za to, że  wykonanie takiego śniadania jest bardzo łatwe. No i jest bardzo sycące. Możecie użyć gotowych tortilli, jednak sprawdźcie skład na opakowaniu, bo niektóre z nich zawierają TYLKO e-składniki, a niektóre mają ich znacznie mniej. A jeśli macie trochę więcej czasu i zapału zachęcam Was do zrobienia domowych tortilli.

Składniki

Instrukcje

Jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać ze skorupki i pokroić na plasterki. Awokado obrać ze skórki, podzielić na pół, każda połówkę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na rumiano.

Na drugiej patelni położyć tortillę, dobrze, żeby patelnia i placek miały ten sam rozmiar. Podgrzać tortillę z jednej strony, przewrócić na drugą. Na jednej połowie układać warstwę startego sera, plastry jajka, boczku i awokado. Oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem, skropić odrobiną soku z limonki. Wierzch ponownie posypać warstwą startego sera. Całość przykryć drugą połową tortilli, lekko docisnąć, tak aby ser skleił całość, zwłaszcza brzegi. Przewrócić na drugą stronę i podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

Zdjęcie - Quesadilla z jajkiem i awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów