Quesadilla z jajkiem i awokado
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 10 minut
Jak pyszne to było śniadanie można sobie tylko wyobrazić albo...przyrządzić:) Uwielbiam te meksykańskie placki. Zrobiłam już wiele wariacji na ich temat i każda z nich ciągle mnie zaskakuje. Dzisiaj połączenie awokado, jajka i boczku, które znam od dawna, zawinęłam w tortillę, i jak mogłam się spodziewać, wyszło pysznie. Tortille dają niezwykle dużo możliwości, ja lubię je również za to, że wykonanie takiego śniadania jest bardzo łatwe. No i jest bardzo sycące. Możecie użyć gotowych tortilli, jednak sprawdźcie skład na opakowaniu, bo niektóre z nich zawierają TYLKO e-składniki, a niektóre mają ich znacznie mniej. A jeśli macie trochę więcej czasu i zapału zachęcam Was do zrobienia domowych tortilli.
Składniki
- tortille pszenne - 4 placki
- jajka - 4 szt.
- awokado - 2 szt.
- boczek wędzony - 200 g
- starty ser np. gouda lub cheddar - 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- sok z limonki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Instrukcje
Jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać ze skorupki i pokroić na plasterki. Awokado obrać ze skórki, podzielić na pół, każda połówkę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na rumiano.
Na drugiej patelni położyć tortillę, dobrze, żeby patelnia i placek miały ten sam rozmiar. Podgrzać tortillę z jednej strony, przewrócić na drugą. Na jednej połowie układać warstwę startego sera, plastry jajka, boczku i awokado. Oprószyć solą i pieprzem, posypać posiekanym czosnkiem, skropić odrobiną soku z limonki. Wierzch ponownie posypać warstwą startego sera. Całość przykryć drugą połową tortilli, lekko docisnąć, tak aby ser skleił całość, zwłaszcza brzegi. Przewrócić na drugą stronę i podgrzewać jeszcze chwilę. Podawać natychmiast.
Smacznego:)