Pyszne pączki - przepis

Pyszne pączki - przepis

Zdjęcie - Pyszne pączki - przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na pyszne pączki dopiero dzisiaj w tłusty czwartek, ale nie miałam wcześniej jak ich zrobić. Ciągle coś wypadało, dopiero syn mnie zmusił i zrobiliśmy. Powiem Wam, że jestem z siebie i syna dumna, bo wyszły, a robiłam po raz pierwszy. Przepis znalazłam tutaj i okazał się super. Pączki puszyste, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Nie robiłam lukru, bo stwierdziłam, że i tak wystarczy tego dobrego, tych kalorii i pączki posypałam cukrem pudrem :-) Przepis polecam i życzę smacznego Tłustego Czwartku :-)

Składniki:

  • 4 pełne szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 60 g masła (stopionego i przestudzonego)
  • 6 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 400 ml mleka


Dodatkowo:

  • marmolada różana
  • 2 kostki smalcu
  • olej rzepakowy
  • cukier puder do posypania


1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki cukru, 2 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce.
2. Masło topimy, studzimy. Po upływie 20 minut do zaczyny dodajemy pozostałe ciepłe mleko, pozostały cukier, mąkę, żółtka i stopione masło. Ręcznie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Będzie ono trochę klejące, ale da się wyrobić, a dzięki temu pączki będą bardziej puszyste.
3. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do dużej miski, które boki i spód oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
4. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 1 cm. Szklanką o średnicy około 6 cm wykrawamy koła. Ja tak wykrojone koła zostawiłam na 30 minut, żeby jeszcze podrosły.
5. W szerokim garnku roztapiamy smalec, dodajemy do niego trochę oleju i porządnie rozgrzewamy na dużym gazie. Jak olej nam się rozgrzeje gaz zmniejszamy i na małym ogniu pączki smażymy z obu stron, aż ładnie się nam zarumienią. Trzeba pamiętać o tej zasadzie (rozgrzewamy olej na dużym ogniu, zmniejszamy i smażymy pączki na małym ogniu) dzięki temu w środku nie będą surowe.
6. Upieczone pączki przekładamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Pyszne pączki - przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyszne pączki - przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyszne pączki - przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyszne pączki - przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pyszne pączki - przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów