Pyszne ciasteczka orzechowe

Pyszne ciasteczka orzechowe
Jedne z lepszych ciasteczek, jakie znam. Warto orzechy zmielić tuż przed dodaniem do reszty składników, ponieważ właśnie świeżo zmielone, napełniają ciasto wspaniałym aromatem. Ja kupiłam mały młynek do kawy, który mieli nie kawę, a orzechy, siemię lniane i płatki owsiane na proszek. Ciasteczka są z dodatkiem mąki razowej, która dodatkowo wzbogaca ich smak . Masa lekko się klei i podczas rozciągania ciasto należy podsypywać mąką. Z podanej ilości otrzymacie dużą blaszkę orzechowych łakoci dla maluchów i dorosłych :-)

Zdjęcie - Pyszne ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2  szkl mąki pszennej razowej
  • 1 żółtko
  • 150 g zimnego masła
  • 40 –  50 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
Wszystkie składniki daję do miseczki i szybko wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na godzinę. Po tym czasie partiami rozwałkowuję ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Ponieważ masa może się kleić, ciasto można podsypywać mąką. Foremką wycinam dowolne kształty. Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę i piekę ok.13 min. w temp. 180 stopni. Powinny się lekko zrumienić.  Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Pyszne ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pyszne ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów