Pyszna wędzona polska kiełbasa

Pyszna wędzona polska kiełbasa
Będąc dzieckiem często jeździliśmy na wieś do babci na tzw "świniobicie" kilka razy do roku.
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tradycję zapoczątkował dziadziuś, który swoje receptury przekazał swoim dzieciom. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. i tak do dziś w naszej rodzinie robimy pyszne wędzonki.
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żadna z kupnych wędlin nie zastąpi prawdziwej,samodzielnie przygotowanej i uwędzonej kiełbasy. Świetna na śniadanie obiad i kolację. Kiełbasa jest pyszna, aromatyczna pozbawiona konserwantów. Jedyną jej wada jest szybkie znikanie ze stołu. Ale to świadczy o jej walorach smakowych i wyglądzie. Jednym słowem jest genialna :)
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 5 kg łopatki
  • 1 kg podgardla Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyprawy

  • 18 łyżeczek soli peklowej
  • 3 łyżeczki cukru kryształu
  • 3 lyżeczki majeranku
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 30 łyżek cieplej wody Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatkowo

  • jelita Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie
Łopatkę mielimy w maszynce na mięsa o dużych oczkach, sitka podgardle na mniejszych oczkach. Oba rodzaje mięsa dokładnie mieszamy.
Do miski wkładamy wszystkie składniki przyprawy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Na stolnicę ze stali nierdzewnej wykładamy mięso robimy wgłębienie wylewamy przyprawy. Mięso z przyprawami dokładnie mieszamy.
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jelita wkładamy do miski z wodą dokładnie płuczemy w celu pozbycia się soli.( 2-3 razy czynność powtarzamy)
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masę mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do kiełbasy. Uważamy by w jelitach nie powstały puste miejsca. Kiełbasy zawieszamy na drążkach z wędzarni Borniak
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wędzenie
Kiełbasę umieszczamy w wędzarni w temperaturze 65*C. Kiełbasę wędzimy aż osłonki będą suche dotyku około 3 godziny. Wyjmujemy kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Ponownie kiełbasę wkładamy do wędzarni o temperaturze 75*C wędzimy przez około 3-6 godzin.Po wyłączeniu wędzarni pozostawiamy kiełbasę na 24 godziny
Zdjęcie - Pyszna wędzona polska kiełbasa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów