Pyszna wędzona polska kiełbasa
Będąc dzieckiem często jeździliśmy na wieś do babci na tzw "świniobicie" kilka razy do roku.
Tradycję zapoczątkował dziadziuś, który swoje receptury przekazał swoim dzieciom. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. i tak do dziś w naszej rodzinie robimy pyszne wędzonki.
Żadna z kupnych wędlin nie zastąpi prawdziwej,samodzielnie przygotowanej i uwędzonej kiełbasy. Świetna na śniadanie obiad i kolację. Kiełbasa jest pyszna, aromatyczna pozbawiona konserwantów. Jedyną jej wada jest szybkie znikanie ze stołu. Ale to świadczy o jej walorach smakowych i wyglądzie. Jednym słowem jest genialna :)
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
wykonanie
Łopatkę mielimy w maszynce na mięsa o dużych oczkach, sitka podgardle na mniejszych oczkach. Oba rodzaje mięsa dokładnie mieszamy.
Do miski wkładamy wszystkie składniki przyprawy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Na stolnicę ze stali nierdzewnej wykładamy mięso robimy wgłębienie wylewamy przyprawy. Mięso z przyprawami dokładnie mieszamy.
Jelita wkładamy do miski z wodą dokładnie płuczemy w celu pozbycia się soli.( 2-3 razy czynność powtarzamy)
Masę mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do kiełbasy. Uważamy by w jelitach nie powstały puste miejsca. Kiełbasy zawieszamy na drążkach z wędzarni Borniak
Wędzenie
Kiełbasę umieszczamy w wędzarni w temperaturze 65*C. Kiełbasę wędzimy aż osłonki będą suche dotyku około 3 godziny. Wyjmujemy kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Ponownie kiełbasę wkładamy do wędzarni o temperaturze 75*C wędzimy przez około 3-6 godzin.Po wyłączeniu wędzarni pozostawiamy kiełbasę na 24 godziny
Tradycję zapoczątkował dziadziuś, który swoje receptury przekazał swoim dzieciom. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. i tak do dziś w naszej rodzinie robimy pyszne wędzonki.
Żadna z kupnych wędlin nie zastąpi prawdziwej,samodzielnie przygotowanej i uwędzonej kiełbasy. Świetna na śniadanie obiad i kolację. Kiełbasa jest pyszna, aromatyczna pozbawiona konserwantów. Jedyną jej wada jest szybkie znikanie ze stołu. Ale to świadczy o jej walorach smakowych i wyglądzie. Jednym słowem jest genialna :)
Składniki
- 5 kg łopatki
- 1 kg podgardla
Przyprawy
- 18 łyżeczek soli peklowej
- 3 łyżeczki cukru kryształu
- 3 lyżeczki majeranku
- 3 łyżeczki suszonego czosnku
- 3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 30 łyżek cieplej wody
Dodatkowo
- jelita
wykonanie
Łopatkę mielimy w maszynce na mięsa o dużych oczkach, sitka podgardle na mniejszych oczkach. Oba rodzaje mięsa dokładnie mieszamy.
Do miski wkładamy wszystkie składniki przyprawy dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Na stolnicę ze stali nierdzewnej wykładamy mięso robimy wgłębienie wylewamy przyprawy. Mięso z przyprawami dokładnie mieszamy.
Jelita wkładamy do miski z wodą dokładnie płuczemy w celu pozbycia się soli.( 2-3 razy czynność powtarzamy)
Masę mięsną napełniamy jelita za pomocą maszynki do kiełbasy. Uważamy by w jelitach nie powstały puste miejsca. Kiełbasy zawieszamy na drążkach z wędzarni Borniak
Wędzenie
Kiełbasę umieszczamy w wędzarni w temperaturze 65*C. Kiełbasę wędzimy aż osłonki będą suche dotyku około 3 godziny. Wyjmujemy kiełbasę następnie parzymy około godzinę. Ponownie kiełbasę wkładamy do wędzarni o temperaturze 75*C wędzimy przez około 3-6 godzin.Po wyłączeniu wędzarni pozostawiamy kiełbasę na 24 godziny