Puszysta babka z winogronem

Puszysta babka z winogronem
Bardzo lubię ten przepis, piekłam babki z tego przepisu już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Babki wychodzą lekkie, smaczne i puszyste. To ciasto można także upiec na blaszce, owoce układamy na górze, lub mieszamy z surowym ciastem i pieczemy. Do tego przepisu użyłam małych, ciemnych, bezpestkowych winogron, prosto z ogródka. Bardzo polecam

Zdjęcie - Puszysta babka z winoronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4  duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 i 1/2  szkl mąki pszennej + do oprószenia owoców
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2  szkl. oleju
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g małych, bezpestkowych winogron
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Umyte i osuszone winogrona delikatnie obtaczam w odrobinie mąki. Białka ubijam z solą i na sztywną pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję żółtka, nadal ubijam na najniższych obrotach. Dodaję olej i aromat, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam tylko, do połączenia składników. Do ciasta dodaję owoce, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto przekładam do natłuszczonej foremki na babki. Piekę około 50 minut w temp.180 stopni. Ciasto powinno mocno się zrumienić. Gotową babkę studzę około 40 minut. Udanych wypieków

Zdjęcie - Puszysta babka z winoronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Puszysta babka z winoronem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów