Puszysta babka cytrynowa

Puszysta babka cytrynowa

Bardzo dobry, dopracowany przepis na puszystą babkę cytrynową. Sok z cytryny i starta skórka sprawiają, że ciasto ma delikatny cytrusowy aromat.  Ciasto ucierane, dość łatwe w wykonaniu, z łatwo dostępnych składników, które zapewne większość z nas ma w domu.

Pyszna, puszysta babka na majowo – czerwcowy piknik ?

Zdjęcie - Puszysta babka cytrynowa - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puszysta babka cytrynowa

Składniki na puszystą babkę cytrynową – keksówka 11/ 25 cm. 
  • 4 większe jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej ( pojemność szklanki 250 ml. )
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g. masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ucieraj z cukrem, na jasną, gęstą i puszystą pianę.

Zmniejsz obroty miksera do minimum, stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Następnie w dwóch porcjach, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.

Na koniec dodaj sok z cytryny i startą skórkę.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Dno foremki o wymiarach 11/ 25 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię.

Babkę piecz w temp. 180 stopni, około 40 – 45 minut, do zrumienienia. Jeżeli pod koniec pieczenia, babka za mocno się zrumieni, można ją przykryć luźno folią aluminiową i dopiec. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, babka jest gotowa ?

Gotową babkę, odstaw do wystudzenia. Smacznego ?

Zdjęcie - Puszysta babka cytrynowa - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja –> Zobacz tutaj

Kategorie przepisów