Puree ziemniaczane z brokułami
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 30minuty
O tej porze roku ziemniaki nie zachwycają swoim smakiem. Co prawda są już w sprzedaży młode, jednak ja jeszcze powstrzymuję się przed ich zakupem. Takie pure z brokułami jest idealne do mięsa, chociaż wspaniale smakuje też z łyżką śmietany lub jogurtu jeśli akurat nie macie ochoty na mięso.
Składniki- ziemniaki - 1 kg
- brokuł - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- mleko - ok. 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - 3 łyżki
- koperek - 1/2 pęczka
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, smażyć 3 min. Dodać różyczki brokuła, chwilę smażyć. Wlać około 2 szklanek wody i dusić, aż woda wyparuje. Brokuł będzie mocno rozgotowany, ale o to chodzi.
Ziemniaki ugotować, odcedzić, stłuc tłuczkiem. Dodać ugotowanego brokuła,posiekany koperek i mieszać wszystko razem łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. W trakcie mieszania dodawać gorące mleko. Ilość mleka zależy od ziemniaków, dlatego daję go zawsze stopniowo, aby pure nie było zbyt rzadkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Smacznego:)