Pumpkin Mac and cheese
rt3rwegfw
Zabawmy się w dyniowy food porn! Oto Pumpkin Mac and Cheese. Przebijając się przez chrupiącą skorupę panko dojdziesz do wilgotnego makaronu oblepionego sosem z pieczonej fety.
A kto zjada ostatki będzie piękny i gładki. Sprawa jest prosta, z wczorajszego Pumpkin Mac and Cheese zrobimy tosta!
Pumpkin Mac and Cheese
- dynia hokkaido (moja ważyła ok. 1 kg)
- 300 g makaronu (np. kolanka albo penne)
- 200 g fety
- 150 g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki przypraw (zmieszałam gałkę muszkatołową, słodką paprykę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę, świeżo mielony pieprz i suszone płatki chilli)
- 200 g tartego sera cheddar
- 50 g panko lub bułki tartej
- 50 g masła
- Dynię hokkaido myjemy i kroimy w grubą kostkę (zostawiamy skórkę). Układamy na blasze (wyłożonej pergaminem), na środku zostawiamy miejsce na fetę. Dynię skrapiamy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
- Następnie na środku blachy kładziemy fetę i pieczemy przez kolejne 20 minut.
- W tym czasie makaron gotujemy, aż będzie al dente, odsączamy na sicie.
- Upieczoną dynię miksujemy z fetą i kremówką. Sos dodajemy do makaronu, razem z przyprawiamy i połową tartego sera. Mieszamy.
- Makaron przekładamy do żaroodpornej formy (u mnie wymiary 30×20 cm). Wierzch wyrównujemy, posypujemy resztą sera, następnie panko. Układamy z wierzchu wiórki masła i wstawiamy formę do piekarnika.
- Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, aż wierzch będzie rumiany.
Pumpkin Mac and Cheese Toast
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 plastry sera Cheddar
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy dijon
- ukrojony kawałek Mac and Cheese (o wymiarach kromki chleba)
- Majonez łączymy z musztardą, smarujemy dwie kromki i kładziemy je sosem ku dołowi rozgrzanej patelni.
- Z wierzchu tostów kładziemy po plastrze sera.
- Po 2 minutach na jednym toście kładziemy kawałek Mac and Cheese i przykrywamy drugą kromką.
- Tak przygotowanego tosta wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 3-4 minuty, aż się zarumieni.