Pulpety z mielonego mięsa i cukinii

Zapowiedziane wczoraj pulpeciki...

Pulpety z mielonego mięsa i cukinii - Laura SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1/2 kg startej cukinii
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • tarta bułka ok. 2-3 łyżki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do przygotowania można wykorzystać większą cukinię, łyżeczką trzeba wyjąć miąższ z pestkami. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
Cebulę, pieczarki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, czosnek rozgnieść.

W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić jedną cebulę i pieczarki, lekko oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.

Z masy mięsnej formować kulki i kłaść je na sos pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut co jakiś obracając pulpeciki. Jeśli sos zbyt mocno się wygotuje można podlać minimalnie wodą.

Idealne do dowolnego makaronu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy