Pulpety z mielonego mięsa i cukinii
Zapowiedziane wczoraj pulpeciki...
Pulpety z mielonego mięsa i cukinii - Laura SKŁADNIKI:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1/2 kg startej cukinii
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 jajko
- tarta bułka ok. 2-3 łyżki
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 litra przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do przygotowania można wykorzystać większą cukinię, łyżeczką trzeba wyjąć miąższ z pestkami. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
Cebulę, pieczarki i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, czosnek rozgnieść.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić jedną cebulę i pieczarki, lekko oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Do mięsa dodać startą cukinię oraz pozostałe składniki i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
Z masy mięsnej formować kulki i kłaść je na sos pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut co jakiś obracając pulpeciki. Jeśli sos zbyt mocno się wygotuje można podlać minimalnie wodą.
Idealne do dowolnego makaronu.