Pulpety z kurkami
Zawsze kiedy przyrządzamy pulpety staramy się zrobić większą
porcję, która wystarczy na dwa lub trzy dni. Dzięki temu mamy gwarancję, że w
natłoku codziennych obowiązków, zawsze po powrocie do domu czeka na nas pyszny,
ciepły obiad. Mięso w sosie, czy to mielone, czy schab, szynka, karkówka - nie
ważne, zawsze jest obiadem bardzo praktycznym. Bardzo szybko można je podgrzać
i zawsze smakuje wybornie, czasem nawet na drugi czy trzeci dzień jest jeszcze
smaczniejsze.
Pulpety z sosie kurkowym
A skoro mamy sezon na grzyby to koniecznie musicie spróbować przepisu na pulpety z sosie kurkowym bo są po prostu przepyszne. Kurki można oczywiście zastąpić innymi grzybami, według uznania.
Porcja: 6-8 Czas przygotowania: 60 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Formujemy kuleczki i podsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. Gdy pulpety przyrumienią się z każdej strony, podlewamy je wodą (tak by woda przykrywała wszystkie pulpety), dodajemy zioła i przekrojoną na pół marchewkę. Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. W między czasie czyścimy kurki, większe grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Gdy woda z pulpetów odparuje, dodajemy kurki i odrobinę masła i dusimy kilka minut (można ponownie podlać odrobiną wody). W tym momencie powinien wytworzyć się sosik, wyjmujemy wtedy marchewkę. Śmietanę roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Pulpety zalewamy śmietaną i energicznie mieszamy. Dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Pulpety z sosie kurkowym
A skoro mamy sezon na grzyby to koniecznie musicie spróbować przepisu na pulpety z sosie kurkowym bo są po prostu przepyszne. Kurki można oczywiście zastąpić innymi grzybami, według uznania.
Porcja: 6-8 Czas przygotowania: 60 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 500 g karkówki mielonej
- 100 g kurek
- koperek
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 marchewka
- olej, masło
Przygotowanie:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Formujemy kuleczki i podsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. Gdy pulpety przyrumienią się z każdej strony, podlewamy je wodą (tak by woda przykrywała wszystkie pulpety), dodajemy zioła i przekrojoną na pół marchewkę. Całość dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. W między czasie czyścimy kurki, większe grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Gdy woda z pulpetów odparuje, dodajemy kurki i odrobinę masła i dusimy kilka minut (można ponownie podlać odrobiną wody). W tym momencie powinien wytworzyć się sosik, wyjmujemy wtedy marchewkę. Śmietanę roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Pulpety zalewamy śmietaną i energicznie mieszamy. Dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.