Pulpety z dorsza
Delikatne pulpety z dorsza, to miła odmiana po dobrze wszystkim znanych, mięsnych sznyclach i kotletach. W pierwszej kolejności, mięso ryby krótko gotuję na parze, następnie formuję małe pulpety. Na koniec klopsy duszę w sosie pomidorowym. Podaję z młodymi ziemniakami, ryżem lub z chrupiącą bagietką ?
Składniki
- 450 g fileta z dorsza
- 2 łyżki mąki razowej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
- olej do smażenia
Do podania
- 500 g sosu pomidorowego
- posiekana dymka
Mięso ryby dzielę na mniejsze kawałki, posypuję równomiernie pieprzem cytrynowym, curry i solą. Rybę daję na sitko do gotowania na parze i gotuję około 15 minut. Gotowe mięso, odstawiam do przestudzenia.
Przestudzone mięso daję do miseczki, dodaję jajko, mąkę razową, czosnek. Wyrabiam składniki do dokładnego połączenia i kształtuję małe pulpety.
Na patelni podgrzewam sos pomidorowy, dodaję pulpety. Całość duszę około 10 minut pod przykryciem.
Podaję z młodymi ziemniakami, posiekaną dymką i sałatką z ogórków. Smacznego ?