Pulpety z dorsza

Pulpety z dorsza

Delikatne pulpety z dorsza, to miła odmiana po dobrze wszystkim znanych, mięsnych sznyclach i kotletach. W pierwszej kolejności, mięso ryby krótko gotuję na parze, następnie formuję małe pulpety. Na koniec klopsy duszę w sosie pomidorowym.  Podaję z młodymi ziemniakami, ryżem lub z chrupiącą bagietką ?

Zdjęcie - Pulpety z dorsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 450 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Do podania

Mięso ryby dzielę na mniejsze kawałki, posypuję równomiernie pieprzem cytrynowym, curry i solą. Rybę daję na sitko do gotowania na parze i gotuję około 15 minut. Gotowe mięso, odstawiam do przestudzenia.

Przestudzone mięso daję do miseczki, dodaję jajko, mąkę razową, czosnek. Wyrabiam składniki do dokładnego połączenia i kształtuję małe pulpety.

Na patelni podgrzewam sos pomidorowy, dodaję pulpety. Całość duszę około 10 minut pod przykryciem.

Podaję z młodymi ziemniakami, posiekaną dymką i sałatką z ogórków. Smacznego ?

Zdjęcie - Pulpety z dorsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów