Pulpety z dorsza

Delikatne pulpety z dorsza, to miła odmiana po dobrze wszystkim znanych, mięsnych sznyclach i kotletach. W pierwszej kolejności, mięso ryby krótko gotuję na parze, następnie formuję małe pulpety. Na koniec klopsy duszę w sosie pomidorowym.  Podaję z młodymi ziemniakami, ryżem lub z chrupiącą bagietką 🙂

Zdjęcie - Pulpety z dorsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 450 g fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Do podania

  • 500 g sosu pomidorowego
  • posiekana dymka

Mięso ryby dzielę na mniejsze kawałki, posypuję równomiernie pieprzem cytrynowym, curry i solą. Rybę daję na sitko do gotowania na parze i gotuję około 15 minut. Gotowe mięso, odstawiam do przestudzenia.

Przestudzone mięso daję do miseczki, dodaję jajko, mąkę razową, czosnek. Wyrabiam składniki do dokładnego połączenia i kształtuję małe pulpety.

Na patelni podgrzewam sos pomidorowy, dodaję pulpety. Całość duszę około 10 minut pod przykryciem.

Podaję z młodymi ziemniakami, posiekaną dymką i sałatką z ogórków. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Pulpety z dorsza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makrela pieczona z kolendrą i czosnkiem

Makrela pieczona z kolendrą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą
1

Dorsz w sosie cytrynowym z mus…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sandacz z ostrym, maślanym sosem

Sandacz z ostrym, maślanym sos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Dorada pieczona

Dorada pieczona

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad

Dorada z patelni czyli pyszny…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu