Pulpety wieprzowe z karkówki
Te pulpety są tak delikatne i mięciutkie, że pokocha je cała Twoja rodzina! Koniecznie zapisz przepis!
Magicznym składnikiem dzisiaj jest olej Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia”. Olej posłużył za przyprawę, która dzięki ziołom wzbogaciła smak pulpetów, jak również został użyty do smażenia pulpetów, a cały aromat został w sosie!
Składniki na pulpety wieprzowe z karkówki:
- 500 g mielonej karkówki,
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu,
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki mąki pszennej (do obtoczenia)
- ok.5 łyżek oleju Kujawskiego z ziołami “Czosnek i bazylia”
- 1 starta na grubych oczkach marchewka
- 1 pokrojony w kostkę por (twardsza część)
- 125 g mascarpone
- 300 ml wody
- 1-2 łyżeczki koperku
Podawać z puree ziemniaczanym i smażonymi buraczkami.
Jak przygotować pulpety wieprzowe z karkówki?
👉mielone mięso z karkówki, jajko, bułkę tartą, ketchup, musztardę, sól, pieprz i 2 łyżki oleju Kujawskiego “Czosnek i bazylia” dodajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę,
👉z mięsnej masy formujemy małe pulpety i obtaczamy w mące,
👉na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia” i podsmażamy pulpety na złoto-brązowy kolor,
👉usmażone pulpety wieprzowe przekładamy na talerz, a na tłuszczu smażymy pora i marchewkę z odrobiną soli,
👉na usmażone warzywa wrzucamy pulpety, wlewamy wodę, dodajemy mascarpone – mieszamy i dusimy przez 20 minut pod przykryciem,
👉po tym czasie zdejmujemy pulpety a sos blendujemy – znów wrzucamy pulpety i mieszamy z sosem
👉 na talerz wykładamy puree ziemniaczane, pulpety, polewamy sosem, posypujemy koperkiem i podajemy ze smażonymi buraczkami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min.
Stopień trudności: prosty przepis