Pulpety w sosie z suszonych grzybów
Czas powrócić do blogowej rzeczywistości i zaproponować coś dobrego na obiad. Po świąteczno-noworocznej obfitości na stół wjeżdżają w miarę lekkie pulpety z mięsa drobiowego. Sos jest już nieco cięższy ale bez przesady a dzięki grzybom suszonym wciąż pozostajemy w świątecznych klimatach. Takie pulpety można podać z ziemniakami, dla mnie jest to jednak zbyt ciężki duet, dlatego proponuję kaszę jaglaną, lub orkiszową.
Składniki
- mięso mielone z indyka lub kurczaka - 500 g
- czosnek - 1 ząbek
- jajko - 1 szt.
- musztarda - 1 łyżka
- grzyby suszone - 200 g
- cebula - 1 szt.
- olej
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bułka tarta
- śmietanka - 100 ml
Instrukcje
Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na 30 min. Po tym czasie odcedzić, ale wody nie wylewać, pokroić grzyby w kostkę.
W misce umieścić mięso mielone, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i jajko. Wyrobić na gładką masę. Nabierać małe porcje mięsa i formować małe pulpety. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni.
Na ten sam gorący olej wrzucić posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać posiekane grzyby wraz z wodą z moczenia. Włożyć pulpety, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min, aż płyn się zredukuje. Pod koniec dodać śmietankę i gotować jeszcze około 5 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)