Pulpety w sosie z suszonych grzybów

Pulpety w sosie z suszonych grzybów

Zdjęcie - Pulpety w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czas powrócić do blogowej rzeczywistości i zaproponować coś dobrego na obiad. Po świąteczno-noworocznej obfitości na stół wjeżdżają w miarę lekkie pulpety z mięsa drobiowego. Sos jest już nieco cięższy ale bez przesady a dzięki grzybom suszonym wciąż pozostajemy w świątecznych klimatach. Takie pulpety można podać z ziemniakami, dla mnie jest to jednak zbyt ciężki duet, dlatego proponuję kaszę jaglaną, lub orkiszową.

Składniki

Instrukcje

Grzyby namoczyć w wodzie, odstawić na 30 min. Po tym czasie odcedzić, ale wody nie wylewać, pokroić grzyby w kostkę.

W misce umieścić mięso mielone, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę  i  jajko. Wyrobić na gładką masę. Nabierać małe porcje mięsa i formować małe pulpety. Obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdjąć z patelni.

Na ten sam gorący olej wrzucić posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać posiekane grzyby wraz z wodą z moczenia.  Włożyć pulpety, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min, aż płyn się zredukuje. Pod koniec dodać śmietankę i gotować jeszcze około 5 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pulpety w sosie z suszonych grzybów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów