Pudding z tapioki

Pudding z tapioki to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek! Tapioka to rodzaj skrobii, otrzymywanej z manioku. Po ugotowaniu zamienia się w przezroczyste miękkie kuleczki.  Sam przepis na pudding jest bardzo prosty i można go dowolnie modyfikować zamieniając mleko krowie na roślinne lub dodając ulubione dodatki. U mnie to opcja zarówno śniadaniowa jak i na deser. Z podanych składników robię 3 porcje w słoiczkach o pojemności 220 ml. Zamiast śliwek można dać na górę dowolne owoce sezonowe, koktajl z mrożonych owoców lub dżem. Ja najbardziej lubię z musem z mango :)

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na pudding z tapioki:

60 g kulek tapioki
500 ml mleka (u mnie pół na pół krowie i migdałowe)
2 łyżki pasty kokosowej/musu kokosowego (można pominąć, mi bardzo pasuje ten smak i fajna kremowa konsystencja)
0,5 szklanki wody (opcjonalnie, zostawiamy na koniec)

Składniki na prażone śliwki:

300 g śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru (opcjonalnie, nie trzeba jeśli śliwki są bardzo słodkie)

Pudding z tapioki – jak to zrobić?

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kulki tapioki, dodajemy pastę kokosową. Podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania mieszając od czasu do czasu. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny i podgrzewamy przez ok. 25-30 minut. Mieszamy co kilka minut, żeby kulki tapioki nie przykleiły się do dna garnka. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy garnek na piecu. Tapioka po ok. 1 godzinie wchłonie resztę mleka, a kulki zrobią się zupełnie przezroczyste. Jeśli lubicie rzadszą konsystencję na tym etapie można dodać jeszcze trochę wody.

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowy pudding z tapioki przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowujemy śliwki

Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka lub na patelnie (bardzo wygodnie smaży się na tych z nieprzywierającą powłoką). Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie dodajemy cukier. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Kiedy puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze przez chwilę, żeby mąką związała sok.

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nakładamy śliwki do słoiczków z tapioką. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pudding z tapioki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych

Śliwki pod kruszonką z płatków…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami

Orkiszowe naleśniki ze smażony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami
2

Muffiny z kremem czekoladowym…

Beti Beti
kruche babeczki

Grzanki z ricottą, figami i miodem

Grzanki z ricottą, figami i mi…

food² food²
Food Square

Chlebek bananowy z owocami leśnymi

Chlebek bananowy z owocami leś…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Budyniowa tarta jaglana z owocami

Budyniowa tarta jaglana z owoc…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango
1

Kokosowe pancakes z musem mali…

food² food²
Food Square

Nocne drożdżowe racuchy z mąki gryczanej
1

Nocne drożdżowe racuchy z mąki…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Tarta z kokosowo-malinową pann…

food² food²
Food Square

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Fit ciastka z masą daktylowo-żurawinową

Fit ciastka z masą daktylowo-ż…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio