Pudding z kaszy jaglanej
Na pewno już słyszałaś/eś o tym jak zdrowa jest kasza jaglana.
Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B oraz żelazo.W dodatku jest lekkostrawna, ponieważ nie zawiera glutenu.
Zatem blender w dłoń i robimy z niej pudding!
/składniki dla 2 osób/
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 1/4 szklanki wody
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki mleka (może być roślinne np. migdałowe)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
dodatkowo:
- mrożone lub świeże owoce ( u mnie: kiwi, banan, mrożone: maliny, wiśnie i jagody)
Kaszę jaglaną dokładnie płuczę na sitku o drobnych oczkach.
Przelewam wrzątkiem, umieszczam w garnku i prażę przez ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu.
Dopiero po tym czasie dolewam wodę, dodaję szczyptę soli, kurkumy i przykrywam garnek.
Ugotowaną (jeszcze ciepłą) kaszę blenduję z mlekiem, miodem i pokrojonym w plasterki bananem.
W szklance układam obrane kiwi, przekładam do obu szklanek pudding i dekoruję owocami.
Smacznego! :-)