Pudding chia jagodowo-truskawkowy
Jagodowo-truskawkowy pudding chia to idealna propozycja zdrowego śniadania. Trzy warstwy pysznego puddingu z dodatkiem truskawek i borówek, zapewnią nam dużą dawkę witamin oraz składników odżywczych. Ze względu na swój wygląd - oprócz serwowania go rano na śniadanie, można podać go również jako deser po południu. Z podanych składników otrzymamy 3 szklanki deseru po 330 ml.
Składniki:
- ¾ szklanki białych nasion chia,
- 3 szklanki mleka migdałowego,
- 3 łyżeczki miodu,
- 1 szklanka borówek amerykańskich,
- 1 szklanka truskawek.
Do mleka wsypać nasiona chia. Zamieszać. Odstawić na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Ważne, żeby co 10-15 minut przemieszać dokładnie całość - w przeciwnym wypadku utworzą nam się grudki w puddingu. Po tym czasie pudding wstawić do lodówki minimum na 4-5 godzin.
Owoce umyć pod bieżącą wodą. Z truskawek usunąć szypułki.Pudding wyjąć z lodówki i podzielić na trzy części. Jedną część odstawić na później bez żadnych dodatków, drugą wymieszać w blendzerze razem z borówkami, a trzecią zblendować razem z truskawkami.
Przygotować szklane słoiczki lub pojemniczki. W każdym z nich układać warstwami: 1/3 słoiczka puddingu z borówkami, 1/3 słoiczka czystego puddingu chia i 1/3 słoiczka puddingu z truskawkami.Ozdobić owocami.Tak przygotowany deser możemy przechowywać w lodówce nawet przez 3-4 dni.
Inspiracja: feelgoodfoodie.net
Drukuj przepis