Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe FIT
Ptasie mleczko w takiej formie i z użyciem agaru- produktu żelującego pozwala nam na wiele kombinacji.
Możemy dodać owoce, tak jak to widać na zdjęciu. Możemy dosłodzić trochę bardziej lub mniej.
Poniżej podaję wersję na bazie agaru i na bazie żelatyny.
Agar nie każdy ma pod ręką, a i w sklepach nie jest łatwo dostępny.
Wcześniej już opublikowałam przepis na bardzo podobne ptasie mleczko, a przepis jest tutaj.
Składniki:
Wersja z agarem
- Warstwa kakaowa:
1 puszka mleczka kokosowego 400g (zawartość kokosa minimum 75%)
2 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu/miodu
2 łyżeczki agar agar (substancja żelująca)
Warstwa waniliowa:
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki ksylitolu/miodu
2 łyżeczki agar agar
1 łyżka ekstraktu z wanilli
Garść owoców tj: maliny, czereśnie, truskawki
Sposób wykonania:
Warstwa czekoladowa:
Zaczynamy od podgrzewania mleczka kokosowego, dodajemy kakao, ksylitol, mieszamy. Gotujemy chwilkę i dodajemy agar agar. Znów mieszamy bardzo dokładnie i jeszcze z dwie minuty gotujemy. Wylewamy połowę masy na formę, dodajemy owoce i odstawiamy w chłodne miejsce.
Z warstwą waniliową postępujemy jak wyżej (bez kakao). Zalewamy nią warstwę kakaową i dodajemy owoce. Trzymamy w lodówce.
Deser szybko zgęstnieje i zastygnie.
- Wersja z żelatyną:
Warstwa kakaowa:
1 puszka mleczka kokosowego
1 1/2 łyżki żelatyny
2 łyżki ksylitolu/miodu
2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
- W garnku doprowadzamy do wrzenia mleczko kokosowe, ksylitol, kakao. Zdejmujemy z ognia.
- Żelatynę wsypujemy do miski i dodajemy kilka łyżek gorącej wody. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
- Rozpuszczoną żelatynę przelewamy do mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy do przygotowanej wcześniej formy. Dodajemy owoce i odstawiamy do lodówki.
Z warstwą waniliową postępuj tak samo jak z warstwą kakaową.