Pstrąg pieczony z czosnkiem
Zeszłoroczna wizyta na Roztoczu, obfitowała w ciekawe odkrycia, również te kulinarne. Jednym z nich był pstrąg pieczony z czosnkiem, zjedzony po spektakularnej ucieczce, przed ulewnym deszczem w Chacie Rybaka w małej miejscowości Bondyrz.
Ząbki czosnku były pieczone w osłonkach, ale te bardzo łatwo oddzielały się od miąższu. Sam czosnek, nie miał charakterystycznego czosnkowego posmaku, dominował lekko słodki, bardzo przyjemny aromat i smak.
Na ten sam efekt, trafiłam dopiero po lekturze książki, traktującej o kuchni Hiszpanii. Ząbki czosnku razem z osłonkami są smażone w głębokim oleju. Najlepiej zrobić to na małej patelence, żeby nie zużyć zbyt dużej ilości oleju. Cały zabieg, trwa zaledwie kilka minut. Ząbki delikatnie się kurczą, robią się przeźroczyste i zmieniają smak, a osłonka łatwo daje się oddzielić ?
Zapraszam na przepis ?
Składniki na pstrąga pieczonego z czosnkiem- 2 wypatroszone i wyczyszczone pstrągi
- 12 dużych ząbków czosnku
- 2 gałązki koperku
- 4 łyżki soku z cytryny
- pieprz ziołowy
- cząstki cytryny do podania
Wyczyszczone i wypatroszone pstrągi, dokładnie natrzyj sokiem z cytryny i obficie posyp pieprzem ziołowym.
Na małej patelni rozgrzej olej. Na gorący olej daj czosnek, ząbki powinny pływać w oleju. Smaż kilka minut, na małym ogniu. Gotowe ząbki powinny być miękkie.
Do wewnątrz pstrąga, daj gotowe ząbki czosnku i gałązki koperku.
Dno naczynia do zapiekania, posmaruj olejem, dodaj pstrąga. Piecz w temperaturze 190 stopni, około 20 minut.
Podawaj z surówką i z cząstkami cytryny. Smacznego ?