Pstrąg pieczony z czosnkiem

Zeszłoroczna wizyta na Roztoczu, obfitowała w ciekawe odkrycia, również te kulinarne. Jednym z nich był pstrąg pieczony z czosnkiem, zjedzony po spektakularnej ucieczce, przed ulewnym deszczem w Chacie Rybaka w małej miejscowości Bondyrz.

Ząbki czosnku były pieczone w osłonkach, ale te bardzo łatwo oddzielały się od miąższu. Sam czosnek, nie miał charakterystycznego czosnkowego posmaku, dominował lekko słodki, bardzo przyjemny aromat i smak.

Na ten sam efekt, trafiłam dopiero po lekturze książki, traktującej o kuchni Hiszpanii. Ząbki czosnku razem z osłonkami są smażone w głębokim oleju. Najlepiej zrobić to na małej patelence, żeby nie zużyć zbyt dużej ilości oleju. Cały zabieg, trwa zaledwie kilka minut. Ząbki delikatnie się kurczą, robią się przeźroczyste i zmieniają smak, a osłonka łatwo daje się oddzielić 🙂

Zapraszam na przepis 🙂

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pstrąga pieczonego z czosnkiem
  • 2 wypatroszone i wyczyszczone pstrągi
  • 12 dużych ząbków czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • cząstki cytryny do podania

Wyczyszczone i wypatroszone pstrągi, dokładnie natrzyj sokiem z cytryny i obficie posyp pieprzem ziołowym.

Na małej patelni rozgrzej olej. Na gorący olej daj czosnek, ząbki powinny pływać w oleju. Smaż kilka minut, na małym ogniu. Gotowe ząbki powinny być miękkie.

Do wewnątrz pstrąga, daj gotowe ząbki czosnku i gałązki koperku.

Dno naczynia do zapiekania, posmaruj olejem, dodaj pstrąga. Piecz w temperaturze 190 stopni, około 20 minut.

Podawaj z surówką i z cząstkami cytryny. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pacakes cereal jak je łatwo i szybko zrobić?

Pacakes cereal jak je łatwo i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Botwinka z mlekiem kokosowym
2

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Męskie gotowanie w cieniu Benbulbena: Makaron nerelli z małżami cockles i pomidorami

Męskie gotowanie w cieniu Benb…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bulgur z bobem i ziołami

Bulgur z bobem i ziołami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Smażony ser z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami
1

Smażony ser z sosem tatarskim…

food² food²
Food Square

Makaron z burratą i prosciutto
1

Makaron z burratą i prosciutto

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Młode ziemniaczki z kiełbasą i koperkiem
2

Młode ziemniaczki z kiełbasą i…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kasza gryczana z mielonymi i ogórkami kiszonymi

Kasza gryczana z mielonymi i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy