Pstrąg pieczony z czosnkiem

Zeszłoroczna wizyta na Roztoczu, obfitowała w ciekawe odkrycia, również te kulinarne. Jednym z nich był pstrąg pieczony z czosnkiem, zjedzony po spektakularnej ucieczce, przed ulewnym deszczem w Chacie Rybaka w małej miejscowości Bondyrz.

Ząbki czosnku były pieczone w osłonkach, ale te bardzo łatwo oddzielały się od miąższu. Sam czosnek, nie miał charakterystycznego czosnkowego posmaku, dominował lekko słodki, bardzo przyjemny aromat i smak.

Na ten sam efekt, trafiłam dopiero po lekturze książki, traktującej o kuchni Hiszpanii. Ząbki czosnku razem z osłonkami są smażone w głębokim oleju. Najlepiej zrobić to na małej patelence, żeby nie zużyć zbyt dużej ilości oleju. Cały zabieg, trwa zaledwie kilka minut. Ząbki delikatnie się kurczą, robią się przeźroczyste i zmieniają smak, a osłonka łatwo daje się oddzielić 🙂

Zapraszam na przepis 🙂

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na pstrąga pieczonego z czosnkiem
  • 2 wypatroszone i wyczyszczone pstrągi
  • 12 dużych ząbków czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • cząstki cytryny do podania

Wyczyszczone i wypatroszone pstrągi, dokładnie natrzyj sokiem z cytryny i obficie posyp pieprzem ziołowym.

Na małej patelni rozgrzej olej. Na gorący olej daj czosnek, ząbki powinny pływać w oleju. Smaż kilka minut, na małym ogniu. Gotowe ząbki powinny być miękkie.

Do wewnątrz pstrąga, daj gotowe ząbki czosnku i gałązki koperku.

Dno naczynia do zapiekania, posmaruj olejem, dodaj pstrąga. Piecz w temperaturze 190 stopni, około 20 minut.

Podawaj z surówką i z cząstkami cytryny. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Pstrąg pieczony z czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

Awanturka – pasta z twarogu i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta jajeczna z łososiem i koperkiem
1

Pasta jajeczna z łososiem i ko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Śledzie z harissą, migdałami i daktylami
1

Śledzie z harissą, migdałami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wrapy z dipem łososiowym

Wrapy z dipem łososiowym

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami i pesto brokułowym

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

Awanturka – pasta z twarogu i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu