Pstrąg pieczony w winie
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Moja propozycja na piątkowy obiad to pstrąg pieczony w porach i białym winie. Błyskawiczne danie, bardzo łatwe i takie eleganckie. Bardzo polecam:)
Składniki- pstrąg - 2 szt.
- por - 1 szt.
- białe wytrawne wino - 1 szklanka
- czosnek - 2 ząbki
- tymianek - kilka gałązek
- masło
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sok z cytryny
Pstrągi umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, Do środka włożyć plasterki czosnku oraz zimnego masła i kilka gałązek świeżego tymianku. Pora oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć warstwę pora, na wierzchu pstrągi, wszystko podlać winem. Wstawić ryby do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-30 min. W tym czasie por zmięknie a wino wyparuje.
Smacznego:)