Przytulone jagodzianki

Jagodzianki, to bardzo aromatyczne bułeczki drożdżowe, po brzegi wypełnione soczystymi borówkami leśnymi 🙂

Pyszna propozycja, na leniwe weekendowe śniadania dla całej rodziny 🙂

Zdjęcie - Przytulone jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na jagodzianki

Zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła

Nadzienie

  • 400 g jagód
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

Przygotuj zaczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj letnie mleko, mąkę i cukier. Całość pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do zaczynu, dodaj przesianą mąkę, rozkłócone jajka z cukrem, oraz rozpuszczone i ostudzone masło.

Ciasto wyrabiaj do czasu, kiedy będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miseczki. Miskę z ciastem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.

Czyste i osączone jagody, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto, podziel na dwie równe części. Każdą część, uformuj w grubszy walec i podziel nożem na 6 równych części.

Każą część uformuj na grubszy placek. Na każdy placek, nałóż łyżkę nadzienia, boki dokładnie zwiń i sklej, podobnie jak postępujesz, przy krokietach.

Blaszkę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj w niewielkich odstępach. Wierzch bułeczek, posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Piecz w temp. 180 stopni, około 25 minut, do zrumienienia 🙂

Gotowe jagodzianki, odstaw do przestudzenia 🙂 Smacznego 🙂

Źródło wpisu –> zobacz tutaj

Przepisy z tych kategorii

Knedle ze śliwkami
1

Knedle ze śliwkami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Murzynek tradycyjny i najlepszy
1

Murzynek tradycyjny i najlepsz…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Grochówka z białą kiełbasą
1

Grochówka z białą kiełbasą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Stefanka

Stefanka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rosół
1

Rosół

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto milionera ze słonymi precelkami

Ciasto milionera ze słonymi pr…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakers…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim