Przytulone jagodzianki

Przytulone jagodzianki

Jagodzianki, to bardzo aromatyczne bułeczki drożdżowe, po brzegi wypełnione soczystymi borówkami leśnymi ?

Pyszna propozycja, na leniwe weekendowe śniadania dla całej rodziny ?

Zdjęcie - Przytulone jagodzianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na jagodzianki

Zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła

Nadzienie

  • 400 g jagód
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka

Przygotuj zaczyn. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj letnie mleko, mąkę i cukier. Całość pomieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do zaczynu, dodaj przesianą mąkę, rozkłócone jajka z cukrem, oraz rozpuszczone i ostudzone masło.

Ciasto wyrabiaj do czasu, kiedy będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miseczki. Miskę z ciastem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.

Czyste i osączone jagody, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Wyrośnięte ciasto, podziel na dwie równe części. Każdą część, uformuj w grubszy walec i podziel nożem na 6 równych części.

Każą część uformuj na grubszy placek. Na każdy placek, nałóż łyżkę nadzienia, boki dokładnie zwiń i sklej, podobnie jak postępujesz, przy krokietach.

Blaszkę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia. Bułeczki układaj w niewielkich odstępach. Wierzch bułeczek, posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Piecz w temp. 180 stopni, około 25 minut, do zrumienienia ?

Gotowe jagodzianki, odstaw do przestudzenia ? Smacznego ?

Źródło wpisu –> zobacz tutaj

Kategorie przepisów