Przytulone bułeczki z pieczarkami
Nie od dziś wiadomo, że ciasto rośnie „jak na drożdżach”, gdy ma ciepło. Dlatego formując bułeczki postanowiłam je ze sobą przytulić i ułożyć ciasno w formie. Przytulone bułeczki dodatkowo kryją w sobie niespodziankę w postaci pieczarkowo-serowego farszu, podobnego do klasycznych zapiekanek. Bułeczki można odrywać i dzielić się nimi z bliskimi ?
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 5 g
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
- letniej wody - 300 ml
- pieczarek (nadzienie) - 250 g
- tartego sera (nadzienie + wierzch) - 150 g
- suszonego oregano (nadzienie) - 1 łyżeczka
- sól, pieprz, ostra papryka (nadzienie) - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- pędzelek
- misa
- okrągła forma
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone w plastry pieczarki. Łączymy je z koncentratem, serem (zostawiamy garść na wierzch) i przyprawami.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części. Z każdej z nich robimy kuleczkę, spłaszczamy ją, na środku wykładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy boki ku środkowi i tak uformowane bułeczki układamy ciasno w posmarowanym tłuszczu naczyniu.
4. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut. Następnie posypujemy z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.