Przytulone bułeczki z kurkami
Jestem wielką miłośniczką kurek i w sezonie grzybowym przemycam je w kuchni na każdym kroku. Tym razem postanowiłam je podsmażyć i skarmelizować i wykorzystać jako farsz do bułeczek. Nie ulepiłam jednak klasycznych bułeczek, a ich wersję mini i ułożyłam ciasno w formie.
Dzięki temu powstało coś w rodzaju przytulonych bułeczek do odrywania, które bardzo łatwo przetransportować w koszyku na weekendowy piknik ?
Przytulone bułeczki z kurkami Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 16 Składniki
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 200 g kurek
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Gałązka rozmarynu
- Łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- Łyżka miodu
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz
- Wierzch:
- Białko
- Zioła prowansalskie
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy oliwę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
- W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek, chilli i rozmaryn. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone kurki i smażymy jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodajemy miód, sok z cytryny, sól i pieprz, karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
- Wyrośnięte ciasto kładziemy na blacie oprószonym mąką, dzielimy na małe kulki. Każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżeczce farszu. Boki ciasta zlepiamy ku środkowi i formujemy małą bułeczkę.
- Bułeczki układamy obok siebie w okrągłej formie (średnica 23-26 cm). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy ziołami. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.