Przysmak Calypso na lodzie

Przysmak Calypso na lodzie


Orange dessert on ice.
Zdjęcie - Przysmak Calypso na lodzie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki. 1 pomarańcza, Zdjęcie - Przysmak Calypso na lodzie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami100ml śmietany kremówki, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżeczka soku z cytryny, listki mięty, skórka pomarańczowa

Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony. Podałem na lodzie.

Kategorie przepisów