Przepis na pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy.
Prosty przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i ziołami. Kremowy i delikatny pasztet drobiowy doskonały na kanapki, jako farsz do pierogów albo pasztecików. Podany ze świeżym pieczywem z musztardą, sosem tatarskim lub chrzanem smakuje fantastycznie.
- łatwe przygotowanie: przy odrobinie przygotowania i pewnej organizacji bez trudu wyczarujesz ten pyszny pieczony pasztet z kurczaka
- dostępne składniki: wszystkie składniki na pasztet łatwo znaleźć w każdym sklepie w przystępnych cenach
- prosty i łatwy przepis: przepis na ten pasztet ma poziom "bardzo łatwy", dzięki czemu jest odpowiedni nawet dla początkujących kucharzy
Pasztet drobiowy.
Pasztet drobiowy
Na pasztet można wziąć kurę lub użyć innego drobiu np. gęsi albo indyka. Bardzo dobry będzie pasztet przygotowany z różnych rodzajów mięsa drobiowego. Warzywa z gotowania rosołu z kury można użyć do sałatki jarzynowej albo dodać do pasztetu i zmielić razem z mięsem.
Oto kilka innych przepisów na domowy pasztet:
- ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony
- PASZTET DROBIOWY - przepis na pieczony pasztet domowy
- DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER
Pasztet drobiowy przepis
Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania pasztetu:
- 1 duża kura
- 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 200g wątróbki drobiowej
- 100g masła + dodatkowa ilość do wysmarowania formy
- 1 czerstwa bułeczka pokrojona w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka majeranku
- po około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- bułka tarta do posypania formy i pasztetu
Krok 1.
- Kurę oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka.
- Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka z kurą, wlać wodę w ilości takiej, aby tylko zakrywała mięso i warzywa - ugotować do miękkości. Ugotowaną kurę oraz warzywa ostrożnie wyjąć, rosół przecedzić. Lekko ostudzone mięso obrać ze skóry i kości. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.
- Wątróbkę opłukać i wymoczyć w ciepłej wodzie. Następnie odcisnąć i poddusić na maśle z posiekaną cebulą, podlewając odrobiną rosołu. W czasie duszenia nie zrumienić ani cebuli, ani powierzchni wątróbki.
- Pokrojoną w kostkę czerstwą bułeczkę włożyć do wątróbki i poddusić razem, odstawić i przestudzić.
- Mięso, wątróbkę z cebulą i bułkę zemleć 3 razy przez drobne sitko.
- Do masy mielonej dodać jajko, 2 żółtka, przyprawy i trochę rosołu, aby masa była mazista - starannie ją wyrobić.
- Formę na pasztet wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wyłożyć do formy masę mięsną, wygładzić ją równomiernie łyżką, wierzch pasztetu można obsypać bułką tartą; za pomocą widelca zrobić wzór w paski - wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę i 30 minut lub do czasu, aż będzie gotowy.
- Upieczony pasztet drobiowy wyjąć z piekarnika, zanim ostygnie okrajać go nożem od formy; zimny pasztet wyjąć z formy.
Pasztet z kury bardzo dobrze się przechowuje. W zamkniętym pojemniku, w lodówce możemy go przechowywać nawet do 10 dni. Pasztet świetnie nadaje się do mrożenia.
Pozostały z gotowania rosół można zamrozić lub ugotować na nim bardzo prosty i szybki krem z cukinii (przepis tutaj>>>), pyszną pomidorową (przepis tutaj>>>), albo klasyczną zupę ogórkową na rosole (przepis tutaj>>>).
Mam nadzieję, że przepis na pasztet drobiowy spodoba się Tobie i Twoim bliskim:) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Pasztet drobiowy.