Przepis na delikatne makaroniki

Przepis na delikatne makaroniki

Czy można wyobrazić sobie lepszy deser i dodatek do popołudniowej kawy niż przepyszne makaroniki? Można je zamówić w każdej kawiarni a także kupić jako gotowy zestaw w cukierni. Ciasteczka te występują też w różnych smakach a nawet kolorach. Chociaż wyglądają na misternie, ręcznie robione i panuje przekonanie o trudności w ich samodzielnym wykonaniu, to jednak każdy może zrobić je w swojej kuchni. Kluczem jest dobry przepis oraz właściwy dobór składników.

Zdjęcie - Przepis na delikatne makaroniki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Ciasteczka
Kuchnia: Francuska
Trudność: Łatwe
Porcje: 6 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 10 min.
Kalorie: 270 kcal

Makaroniki to pyszne ciasteczka, które sprawdzą się jako przekąska do kawy lub coś lekkiego na ząb. Zobacz nasz sprawdzony przepis.

Składniki:
  • Na ciastka
  • 200 g cukru pudru

  • 50 g drobnego cukru

  • 120 g zmielonych migdałów

  • 3 białka jaja kurzego

  • barwnik spożywczy (np. czerwony)

  • Na krem
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%

  • 1 opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym

Sposób przygotowania:
  • Przygotowanie makaroników zaczynamy od wymieszania zmielonych migdałów z cukrem pudrem.
  • Białka ubijamy za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy cukier, zaś pod koniec ubijania dodajemy barwnik.
  • Dodajemy zmielone migdały wymieszane z cukrem pudrem i mieszamy dokładnie. Masa powinna osiągnąć odpowiednio gęstą konsystencję.
  • Tak przygotowaną masę przekładamy do woreczka cukierniczego i wyciskamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Porcje powinny mieć średnicę 2,5 cm. Pozostawiamy je na około godzinę aż do wysuszenia. Gdy będą wysuszone, wstawiamy je do piekarnika.
  • Pieczemy przez dziesięć do dwunastu minut w temperaturze 150 stopni C. Ciasteczka powinny być upieczone ale ich wierzch nie może być zrumieniony.
  • Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kolejne dziesięć minut do wystudzenia.
  • Do miseczki wlewamy schłodzoną śmietankę i opakowanie kremu do tortów. Ubijamy za pomocą miksera najpierw na niskich a później przez kilka minut na wysokich obrotach. Konsystencja uzyskanej masy powinna być gładka – wówczas krem będzie gotowy.
  • Uzupełniamy nim woreczek cukierniczy i wyciskamy krem na ciasteczko, które następnie przekładamy drugim. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Kategorie przepisów