Proziaki
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Proziaki to szybkie bułki z patelni lub piekarnika przygotowane na bazie maślanki czy kefiru. Wyrastają dzięki sodzie, stąd też ich nazwa, ponieważ w dawniejszych czasach soda oczyszczona nazywana była prozą. Ciepłe proziaki posmarowane masłem to czysta rozkosz dla podniebienia. Można też podać je do sałatki albo użyć do kanapki czy nawet domowego hamburgera.. Proziaki pochodzą z Podkarpacia dlatego będąc na wycieczce w Bieszczadach, koniecznie poproście o nie czy to w w restauracji czy karczmie.
Składniki- maślanka - 250 ml
- mąka pszenna - 500 g
- sól - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- jajko
W wysokim naczyniu rozbełtać jajko z maślanką. Do miski przesiać mąkę z sodą oraz solą. Wlewać maślankę stopniowo zagarniając mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować placek i wycinać krążki za pomocą szklanki. Wycięte bułki kłaść na rozgrzanej, suchej patelni i smażyć kilka minut z każdej strony. Bułki rosną w oczach. Proziaki można też upiec w piekarniku.
Smacznego:)