Prowansalskie bułeczki
Przenosimy się dziś do Prowansji. Zapraszam na bułeczki z cukinią, bakłażanem i pomidorem. Pachnące tymiankiem.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 250 ml
- oliwa - 15 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- plastrów np. cukinii, bakłażana, pomidorów - 8 szt.
- suszonego tymianku - 2 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól, łyżeczkę tymianku, drożdże. Wlewamy stopniowo letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowaną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy krągłą bułeczkę i układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod ściereczką na 25 minut.
4. Środek każdej bułeczki rozpłaszczamy dnem szklanki/kieliszka. Na środku kładziemy ulubione dodatki. Skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
5. Bułeczki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach.