Prosty chleb owsiany
Prosty chleb owsiany ma wspaniały smak. Lubicie naturalny, lekko słodki smak płatków owsianych? Ten chleb owsiany zachwyci Was delikatnym smakiem i łatwością przygotowania! Dla wielbicieli takich smaków polecam jeszcze chleb pszenno-orkiszowy na owsiance.
Drożdże są ważnym składnikiem prostego chleba owsianego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.
Czas całkowity: 2 godz. 55 min.
Czas wyrastania: 2 godz.
Czas wypieku: 34 min.
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- letnia woda - 330 ml
- sól - 1,5 łyżeczka
- miód - 2 łyżka
- płatki owsiane - 85 g
- drożdże suszone - 1,5 łyżeczka
- oliwa - 2 łyżka
Potrzebne narzędzia:
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
- koszyk lub sitko do wyrastania
Przepis:
1. W dużej misie lub misie robota kuchennego umieszczamy wodę, sól, oliwę, miód, drożdże, płatki owsiane oraz mąkę.
2. Zagniatamy około 10 minut ręcznie lub 3-4 minuty w robocie – do utworzenia elastycznego ciasta.
3. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na około 45-60 min do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.
5. Uformowany bochenek przekładamy do oprószonego mąką i wysypanego płatkami owsianymi koszyka do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
6. Wyrośnięty bochenek smarujemy jajkiem, posypujemy płatkami i pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy jeszcze 20 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia. Studzimy na kratce kuchennej.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą Owsianą.