Proste trufle kokosowe
Desery to nie zawsze ciasta, a trufle to jedne z moich ulubionych. Właściwie nie wiem co lubię bardziej – ich finezyjny wygląd, przyjemność, którą dają, podczas jedzenia, czy ich przygotowanie. Te kokosowe są chyba najłatwiejszymi, jakie robiłam, a smakują wybornie. Jestem pewna, że doceni je każdy, kto lubi smak kokosa. Słodycz białej czekolady przełamuje twarożek i maleńka szczypta alkoholowej pikanterii, której nie może zabraknąć w truflach. Tak niewielka, że nikomu nie powinna przeszkadzać, a i bez obaw można zasiąść za kierownicą, choćby zjadło się całą porcję. W takim jednak przypadku zalecałabym jednak przebiec się pieszo, bo taka porcja troszeczkę kalorii ma.
Składniki:
(30sztuk)
- 200g białej czekolady
- 100g wiórków kokosowych
- 120g serka śmietankowego typu philadelphia
- 2 łyżki whisky (opcjonalnie wódka, spirytus lub likier kokosowy)
- wiórki kokosowe lub biała czekolada do obtoczenia gotowych trufli
Przygotowanie krok po kroku:
- Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przestudź lekko.
- Dodaj serek i alkohol. Wymieszaj.
- Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 30-60 minut lub dłużej, do stężenia.
- Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych lub czekoladzie.
- Przechowuj w lodówce.
Smacznego!