Proste, puszyste ciasto z rabarbarem
Dzień dobry :-) Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na ciasto z rabarbarem, to polecam Wam to. Jest bardzo smaczne, kwaskowaty rabarbar idealnie łączy się ze słodkim ciastem. Do tego jest ono delikatne i puszyste. Przepis znalazłam tutaj (klik).
Blaszka: 23 x 33 cm
Składniki:
- 7 jajek L (białka osobno, żółtka osobno)
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 340 g mąki pszennej
- 200 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg rabarbaru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni - funkcja góra/dół
1. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałeczki tak 1,5 cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z oboma cukrami na puszystą, gęstą masę (cukier powinien być rozpuszczony).
2. Do ubitej piany dodajemy żółtka i ubijamy około 3 minuty. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Ja dałam w 3 turach i teraz ciasto albo mieszamy drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera.
3. Na końcu dodajemy 2/3 przygotowanego rabarbaru. Całość mieszamy szpatułką.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostały rabarbar.
5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto odkładamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)