Proste ciasto z owocami

Składniki (na blaszkę 23x33 cm):
- 6 jaj
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki jagód
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
Proponuję na początek przygotować kruszonkę - mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy zimne pokrojone masło, a następnie całość wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania małych grudek. Tak przygotowaną kruszonkę odstawiamy do lodówki.
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez ok 10 minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie zmniejszamy obroty, dodajemy olej, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką. Pieczemy w 170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.

