Proste ciasto z brzoskwiniami
To ciasto mogę Wam polecić z całego serca! Jest naprawdę łatwe w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Mimo dodatku naprawdę sporej ilości owoców ciasto ładnie wyrosło, było wilgotne i smaczne nawet od razu po upieczeniu. Jego wierzch oprószyłam kardamonem, możecie jednak użyć zamiast niego cynamonu, albo ozdobić placek zygzakiem cytrynowego lukru.
Składniki
- cukier - 3/4 szklanki
- masło - 1/2 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- jajko - 2 szt
- brzoskwinie - 3 duże sztuki
- kardamon - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
Sposób przygotowania
Masło ubij z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle mieszając dodawaj na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka. Gotowe ciasto przełóż do foremki o średnicy ok. 20 cm, na wierzchu ułóż pokrojone w cząstki owoce, posyp grubym cukrem i kardamonem. Piecz ok. 35 minut (aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy) w temp. 180 oC.