Prosta zupa z łososiem

Prosta zupa z łososiem

Ostatnio, jak nigdy, mam fazę na zupy. Mogłabym je jeść na okrągło, co faktycznie w moim przypadku nie jest zbyt często spotykanym zjawiskiem 😉

Aby zaspokoić potrzebę czy zachciankę na zupę, zrobiłam prostą zupę z marchewką, papryką, kukurydzą, cebulą i ziemniakami i dołożyłam do niej pod koniec gotowania pokrojonego na kawałki łososia. Do tego dużo zieleniny w postaci posiekanej natki i dymki. Wyszło pysznie, sycąco i zdrowo.

Kiedy patrzę na listę składników wydaje się, że zupa jest wymagająca, pracochłonna i wymaga użycia dużej ilości składników, natomiast jest to moim zdaniem błędne wrażenie. Zupę robi się prosto i szybko, a składniki są ogólnodostępne (ja wszystkie, poza ziemniakami, kupiłam w Lidlu).

Zupa z dodatkiem cebuli, marchewki i kukurydzy ma lekko słodki posmak. Aby nie była tak słodka, doprawiamy ją do smaku na koniec solą, pieprzem (można też pójść o krok dalej i dodać troszkę płatków chili). Fajnie przechodzi też smakiem łososia doprawionego oregano.

Zdjęcie - Prosta zupa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 1 filet świeżego łososia (około 200-300 g)
  • 1 duża marchewka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1-1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • oregano
  • szczypta mielonego kminku (można pominąć)
  • 1-2 łyżki posiekanej natki lub koperku
  • posiekana dymka
  • sól, pieprz
  • oliwa

Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy.

Marchewkę obieramy, kroimy na półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy przez chwilę na małym ogniu, następnie dokładamy paprykę, smażymy razem aż do zeszklenia. Wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki, ząbki czosnku w całości, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą kminku mielonego.

Łososia bez skórki kroimy w grubą kostkę. Oprószamy szczypta soli, pieprzu oraz oregano. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz niewielką ilością oliwy, mieszamy. Dodajemy do zupy wraz z odsączoną z zalewy kukurydzą. Gotujemy na niewielkim ogniu, przez kilka minut (około 5 lub krócej, w zależności od wielkości kawałków). Na koniec dodajemy posiekany koperek lub natkę oraz dymkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.

Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Zdjęcie - Prosta zupa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prosta zupa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prosta zupa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Prosta zupa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów