Prosta zupa z łososiem
Ostatnio, jak nigdy, mam fazę na zupy. Mogłabym je jeść na okrągło, co faktycznie w moim przypadku nie jest zbyt często spotykanym zjawiskiem 😉
Aby zaspokoić potrzebę czy zachciankę na zupę, zrobiłam prostą zupę z marchewką, papryką, kukurydzą, cebulą i ziemniakami i dołożyłam do niej pod koniec gotowania pokrojonego na kawałki łososia. Do tego dużo zieleniny w postaci posiekanej natki i dymki. Wyszło pysznie, sycąco i zdrowo.
Kiedy patrzę na listę składników wydaje się, że zupa jest wymagająca, pracochłonna i wymaga użycia dużej ilości składników, natomiast jest to moim zdaniem błędne wrażenie. Zupę robi się prosto i szybko, a składniki są ogólnodostępne (ja wszystkie, poza ziemniakami, kupiłam w Lidlu).
Zupa z dodatkiem cebuli, marchewki i kukurydzy ma lekko słodki posmak. Aby nie była tak słodka, doprawiamy ją do smaku na koniec solą, pieprzem (można też pójść o krok dalej i dodać troszkę płatków chili). Fajnie przechodzi też smakiem łososia doprawionego oregano.
- 1 filet świeżego łososia (około 200-300 g)
- 1 duża marchewka
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1-1,2 l bulionu warzywnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- oregano
- szczypta mielonego kminku (można pominąć)
- 1-2 łyżki posiekanej natki lub koperku
- posiekana dymka
- sól, pieprz
- oliwa
Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy.
Marchewkę obieramy, kroimy na półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy przez chwilę na małym ogniu, następnie dokładamy paprykę, smażymy razem aż do zeszklenia. Wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki, ząbki czosnku w całości, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą kminku mielonego.
Łososia bez skórki kroimy w grubą kostkę. Oprószamy szczypta soli, pieprzu oraz oregano. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz niewielką ilością oliwy, mieszamy. Dodajemy do zupy wraz z odsączoną z zalewy kukurydzą. Gotujemy na niewielkim ogniu, przez kilka minut (około 5 lub krócej, w zależności od wielkości kawałków). Na koniec dodajemy posiekany koperek lub natkę oraz dymkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym