Prosta sałatka ryżowa
Jedna z moich ulubionych sałatek na blogu to ryżowa sałatka z kukurydzą i ananasem. Bardzo prosta, do szybkiego przygotowania. W fajnych żółtych kolorach.
Tym razem przedstawiam Wam wersję wzbogaconą o dodatek jajek i żółtego sera, z pominięciem przyprawy curry. Jest równie smaczna i sycąca.
- 200 g ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 4 jajka
- 120 g żółtego sera
sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę,
Kukurydzę i ananasa osączamy z zalewy. Ananasa dodatkowo osuszamy na ręczniku papierowym, po czym kroimy w kostkę.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Czosnek rozgniatamy razem z solą. Dodajemy do majonezu połączonego ze śmietaną. Dodajemy ocet winny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku, mieszamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami