Pożegnanie ze śliwką
Śliwki to chyba moje ulubione owoce, dlatego bardzo żałuję, że polskie już się kończą;) Pomyślałam, że pożegnam je należycie jakimś wypiekiem. Padło na to pyszne ciasto o delikatnie śmietankowym smaku, nie za słodkie i z odpowiednio kruchym spodem. Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" (nr 9/2011), wydłużyłam tylko czas pieczenia i zastąpiłam ziarenka wanilii esencją.
Tarta ze śliwkami
- 150g zwykłej mąki pszennej
- 70g mąki pszennej razowej
- 50 g cukru pudru
- odrobina esencji waniliowej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- ok. 1/2 kg czerwonych śliwek
- 3 jajka
- 80g cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Zagnieść ciasto z obu rodzajów mąki, cukru pudru, esencji waniliowej, soli, jajka i zimnego masła.
Uformować kulę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć ciastem formę na tartę wysmarowaną masłem i nakłuć widelcem.
Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek.
Jajka ubić z cukrem i powoli wlać śmietankę, stale miksując.
Zalać śliwki i piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.
Wystudzić przed podaniem.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 245 kcal