Potrawka z czerwonej soczewicy
Coś dla chcących jeść zdrowo i FIT i dla tych co nie zwracają na to uwagi. Aromatyczna, delikatna potrawka z czerwonej soczewicy.
Porcji: jak na zdjęciu, myślę, że dla 4 osób
Składniki:
10 łyżek suchych nasion czerwonej soczewicy
120 g korzenia selera
1 średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 spore garście świeżego szpinaku
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
sól, pieprz
2 listki laurowe
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to podwójna porcja wody w stosunku do ziaren soczewicy. Dopraw solą.
Cebulę, selera pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj szpinak, liść laurowy. Duś około 7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś jeszcze około 5 minut. Dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę do sosu pomidorowego i jeszcze chwilę duś.