Potrawka bolońska z makaronem
Winny sos mięsno – pomidorowy z warzywami, który w połączeniu z makaronem, tworzy znakomitą potrawkę w stylu bolońskim. Potrawa treściwa i sycąca, na następny dzień, kiedy smaki dobrze się połączą smakuje jeszcze lepiej. Do potrawki bolońskiej, wybierz makaron razowy lub makaron z semoliny, który nie skleja i nie rozgotowuje się, oraz dobrze absorbuje sosy 🙂

Składniki na potrawkę w stylu bolońskim:
4 porcje
- 400 g mięsa mielonego ( wołowo – wieprzowe )
- kilka plasterków swojskiego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 marchewka pokrojona w małą kostkę
- 2 łodygi selera naciowego lub 1 mały por ( jasna część ) pokrojony na półplasterki
- puszka krojonych pomidorów bez skórki lub mały kartonik passaty pomidorowej 1/2 l.
- 1/3 szklanki wytrawnego wina
- szklanka gorącej wody z gotowania makaronu
- łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić potrawkę bolońską z makaronem?
Na rozgrzaną patelnię daj boczek, kiedy boczek się wytopi dodaj cebulę, po chwili dorzuć marchewkę i seler ( por ). Całość smaż chwilę mieszając. Dorzuć mięso i czosnek ( w razie potrzeby dodaj odrobinę masła klarowanego ), wszystko dokładnie pomieszaj i ponownie smaż, aż mięso zmieni kolor.
Dodaj wino, całość gotuj kilka minut mieszając od czasu, do czasu. Dodaj szklankę gorącej wody i pomidory z puszki lub passatę. Wszystko ponownie pomieszaj, dodaj zioła, sól i pieprz do smaku. Gotuj potrawkę na małym ogniu, około 60 minut pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.
Gorący sos podaj z ulubionym makaronem, posypując tartą mozzarellą lub parmezanem 🙂
Smacznego 🙂
