Pomidory z sałatą i mozzarellą

Pomidory z sałatą i mozzarellą

Zdjęcie - Pomidory z sałatą i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na pomidory z sałatą i mozzarellą to idealny dodatek do grilla lub obiadu, sprawdzi się również na kolację czy spotkanie ze znajomymi. Jego składniki, czyli dorodne warzywa zawdzięczamy pszczołom, dzięki którym mamy aż 4000 odmian warzyw!

Tym owadom zawdzięczamy: pomidory, bób, cebulę, ogórki, dynie, cukinie, fasolę, paprykę, fenkuł oraz wiele przypraw. Najlepszymi zapylaczami pomidorów są trzmiele. Jedna trzmiela rodzina może zapylić uprawy o powierzchni równe połowie boiska piłkarskiego!

Składniki na pomidory z sałatą i mozzarellą:

  • 5 sztuk pomidorów średniej wielkości
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • kilka liści sałaty np. karbowanej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami z oregano, pomidorami i cebulą
  • sól
  • pieprz

 

Jak przygotować pomidory z sałatą i mozzarellą?

Karbowaną sałatę umyć i osuszyć, dojrzałe pomidory pokroić w plastry, a szczypiorek posiekać.

Na talerzu układać na przemian sałatę i plastry pomidorów. Na wierzch ułożyć kulki mozzarelli i posypać szczypiorkiem.

W miseczce wymieszać smakowy olej Kujawski z solą oraz pieprzem. Polać po sałatce. Smacznego!

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 10 min
Stopień trudności: bardzo łatwe

Kategorie przepisów